Sunday, June 3, 2012

Smart Tips #4 | Menjaga Kuku

Assalamualaikum semua. Lame dah tak berkesempatan online ni. Nak berblogwalking pn tak sempat lagi,letih gila-gila ni. Bila nak update blog ni kena cepat-cepatlah type macam kilat. huhuhu..
Lame dah tak kongsi tips dengan u allz ni. Jadi hari ni aku nak share tips yang memang dan sememangnye penting.
Cuba tengok kuku tangan dan kaki korang tu, cantik tak? buruk tak? hihi..bersih ke..kotor ke..
kuku sebenarnya salah satu aset yang penting jugak bagi kita. Setahu aku lah,perempuan je yang ambil berat pasal kuku ni.tapi lelaki tak. hehehe..jangan marah haa..nanti kena jual.

Kadang-kadang aku terfikir sendiri kenapa ramai orang suka 'hias' kuku diorang. Memang tak dinafikan cantik,tapi kesian jgak kat kuku tu,tak dapat nak bernafas dengan sendiri..hihi..

kreatif betul..kihkihkih..


ni antara jenis-jenis kuku dan cara penjagaannye..

1. Kuku yang rapuh dan kering

Sebab- kekurangan vitamin A,kalsium dan zat besi
Untuk merawatnya, banyakkan makan makanan yang mengandungi zat-zat yang diperlukan.Kerap urut kuku dan jari-jemari dengan krim pelembap.
Selain tu boleh jugak amalkan sapu minyak zaitun pada kuku. Biarkan selama setengah jam sebelum bersihkan. Ulangi seminggu sekali



2. Kuku yang halus dan lemah

Sebab-penggunaan pembersih kuku yang kesannya amat kuat selain gen atau keturunan.
Makan banyak makanan yang mengandungi kadar protein yang tinggi,kalsium dan zat besi yang tinggi.



3. Kuku tanduk

Sebab-pertumbuhan kuku yang terhalang kerana memakai kasut yang sempit atau ketat. Biasanya kuku tebal dan keras serta di bahagian tepinya pecah-pecah dan bewarna kuning atau hijau atau kecoklatan.
Cari kasut yang sesuai dengan kaki anda.




secara umumnya untuk menjaga kuku,

☻Potonglah kuku bila dah panjang, bagi yang ada angan-angan nak simpan kuku panjang tu lupakanlah ye. Tak cantik pun simpan kuku panjang-panjang ni,lagipun untuk yang beragama Islam memang takde pun suruh simpan kuku panjang. ;)

☻rendam kuku kaki dan tangan dalam bekas yang ada air suam selama 15 minit. Kiranya macam merehatkan kuku la. Gunakan berus lembut untuk membersihkan celah-celah kuku dan basuh dengan sabun lembut sebelum memotong.

☻Potong kuku tangan mengikut bentuk kuku dan potong kuku kaki lurus agar bahagian tepi kuku tidak menikam isi.

☻ Dan yang paling penting minum banyak air untuk kuku yang sihat dan kuat. Bukan air manis,tapi air masak. Faham tak air masak tu air ape? air mineral,air minum,air mati,air suam dan sewaktu dengannye.hehehe..




Jadi, marilah kita menjaga kuku kita untuk kesejahteraan hidup bersama..huhuhu..Bye.. :)

Thursday, May 31, 2012

1st Giveaway by Syakilla Syed Alwi


just klik banner di atas okay..tarikh tutup 16 jun 2012..

aku tag:


#4 Spontaneous Thursday


Beauty doesn't need ornaments. Softness can't bear the weight of ornaments

Segmen Tambah Followers Sampai Beribu


hai semua..disebabkan hari ni kerja rumah dapat disettlekan dgn sepantas kilat *walaupun bangun lambat..hehehe..* aku nak join segmen ni..walaupun dah nak sampai tarikh tutupnye..ini dia..
jeng..jeng..jeng..





aku mula berblogging pada July 2009..dah lame tu..tp disebabkan tak aktif sgt dn busy belajar ni la ahsilnye..huahua..

tarikh tutup 1 jun 2012 pada pukul 9/10 malam..klik banner atas for more info.. :)

Tuesday, May 29, 2012

Cuti Sekolah | Membosankan atau Menyeronokkan?



Assalamualaikum. Salam Sejahtera. Dan salam 1 blogger.
Weewahwah..lame gile babeng aku tak update blog ni..
Bila nak update je banyak sangat-sangat halangannye..exam la..banyak homework la..malas pun ye jugak. Baru type dua tiga words,aku pun save.shut down laptop dan Zzzzzz... ^-^
tapi ni cuti sekolah,hiphip hooray la kite..ipdate la banyak-banyak..haa,hambek kau,sampai shasul2 type..update lah.bkn ipdate..
update la banyak-banyak sampai putus urat jari tangan tu..hoho

Cuti sekolah pun dah tibe..ape la yang nak dibuat..
homework menimbun-menimbun.
Pernah tak korang fikir bila time sekolah je kita nak cuti, bila cuti je nak sekolah??
pernah tak?ha? tak pernah?
nampak bebenor nipunye awok ni..huuhuu..
lumrah la tu sebenarnye..

Banyak aktiviti boleh buat sebenarnye,tapi bagi aku lah yang merupakan SPM candidate tahun ni,ni lah masa yang aku tunggu-tungu untuk baca novel!!..muahahaha..
novel aku beli berzaman dah,nak baca tu takde kesempatan langsung.

Dan semalam suraya call aku cakap " fana,ade novel siti rosmizah yang baru..!!"
aku pn " hah!ye ke? *dengan lompat mcam keranye..huahua..
boleh la beli nanti..

Kalau korang nak tahu novel siti rosmizah is THE BEST..aku ulang semula..THE BEST..huahua..
bermula dengan andai itu takdirnye..pehh..wa cakap lu..sentap..nangis teresak-esak bace novel ni..then,novel dia yang seterusnya..dan seterusnya..dan seterusnya..dan yang ini..
Takdir Itu Milik kita..aku rase dh nk dekat sebulan kot novel ni ade di pasaran..*andaian sendiri..hihi..


tengok je cover dah berkobar-kobar nak beli..muahaha..


Sinopsis
Dian Zara, seorang anak yatim piatu yang menumpang kasih dengan neneknya. Emak saudaranya, Kamisah tidak henti-henti menyeksa hidupnya. Maki hamun, pukul, cerca sudah lali dalam dirinya. Impian gadis muda ini untuk belajar hingga ke menara gading telah musnah di tengah jalan. Dian disuruh menjadi orang gaji. Dia akur dengan kehendaknya emak saudaranya. Menjadi orang gaji bagaikan memberi sinar baru dalam hidupnya. Tapi sementara cuma. Perkenalan dengan cucu majikannya telah membuka tirai penderitan dalam hidupnya semula. Dian telah ditipu dengan janji manis seorang lelaki. Janji untuk membahagiakan hidupnya hanyalah dusta belaka.....





oklah..itu aje nak cerita...
lame tak update  membuatkan otak aku kering kontang..preettttt..*bunyi ape tu??

semoga korang happy..jangan lupa beli tau novel ni..dah bace bg feedback kt aku..nak tahu jugak camne..
Bye!


Saturday, March 31, 2012

Peserta Contest Aku Suka Lagu Ni Kerana... By N.H dan Nooral





Hai semua..just short entry. Nak bagitahu peserta contest,contest ni terpaksa dibatalkan kerana beberapa masalah yang tak dapat dielakkan. Harap maaf ye...sorry sangat2..tq..bye.. :)

Tuesday, March 13, 2012

Behind The Scenes Vanilla Coklat



Assalamualaikum semua..
Haa..ni mesti dah tak sabar gila dan tercari-cari kat blog aku ni video BTS vanilla coklat kan..
Hehe..actually takde pun..kalau nak,gi cari sendiri la dekat utube ek..

Jangan marah ye readers-readers semua.
Sebenarnye aku ade announcement nak buat.
Pertengahan tahun ni aku bercadang nak buat contest yang betul-betul interesting.
Jadi aku sedang mencari sponsor-sponsor yang boleh sponsor..*hehe..ayat takleh blah je..

Kalau korang berminat nak menjadi sponsor untuk aku punye contest,email aku ye.
Insyaallah kalau takde halangan,aku akan buat contest tu..semuanya ade kaitan dengan gambar2 yang ade ni..


sorry,just a short entry. Habis laju dah nak tngok episod akhir vanilla coklat.
bye!



Segmen Kesihatan | #4 Taste The Rainbow

Entry Omputeh!! Please Standby Your Dictionary Besides You.







haha..macam ngek je. english aku pun entah pape.
Oh ye,pe khabor? sihat tak?
Waktu cuti sekolah gini memang sesuai pegi makan angin,spend time dengan family.

Okay..
Mac merupakan Bulan Pemakanan Kebangsaan ( National Nutrition Month )..aku carik kat google translate tadi..huahua..

Kita tahu bahawa makan makanan yang hambar kuning ditemui pada jadual purata - sosej gulung, vol au bolong, scotch telur........................*pap!! eeh.aku tak faham lah ape yang kau tulis ni. Okay2..korang bace je la yang english ni,

We know that eating the bland yellow food found on your average buffet table – sausage rolls, vol au vents, scotch eggs, chicken goujons and quiche is not good for you which is why the Academy of Nutrition and Dietetics are encouraging us to ‘Eat Right With Colour’ this month.  The purpose of the campaign is to focus on improving eating habits simply by filling your plate with a rainbow of colours.

  • RED: The bright, vibrant pomegranate has been proven to prevent a variety of chronic conditions such as heart disease, Alzheimer’s and some cancers.  If you don’t know what to do with the entire fruit, you can get many of the same benefits from drinking pomegranate juice or eating pomegranate seeds!

  • ORANGE: The bright and fully nutrient loaded sweet potatoes are a great filling food.  Packed with beta-carotene, copper, iron, potassium and fibre, this superfood looks great on any plate.   




  • YELLOW: As a great source of potassium and electrolytes, bananas are a quick and easy go-to healthy snack (especially after a workout) that helps our bodies maintain normal nerve and muscle function.  Plus, they’re high in fibre, so it’s satisfying and filling all day long.    

  • GREEN: On top of cancer fighting antioxidants, kale is high in vitamins and minerals to promote heart health and keep your weight in check with filling fibre.   

  • BLUE/PURPLE: Just a handful of blueberries (or blackberries) packs enough potassium and vitamin C to make it a top choice of doctors and nutritionists.  These berries can lower the risk of heart disease and cancer, and help reduce inflammation which can lead to chronic diseases.


kepada yang tak makan sayur tu, cepat-cepatlah belajar makan sayur sebab kalau korang tak makan, kulit korang akan jadi buruk..hehe..dalam erti kata lain tak cantik..*saje gune bahase kasar biar korang takut sikit..

tq kerana memahami ape yang aku copy paste daripada sumber pak sedare aku,uncle hoo *yahoo..muehehe,,
kepada budak 12 tahun kebawah yang payah bebenor nak faham tu,rujuk la sape-sape yang faham..hehe..

thx for reading..bye and happy holiday.. :)




Sunday, March 11, 2012

Perhatian Kepada Peserta Contest Aku Suka Lagu Ni Kerana... By Nur Happiness & Nooral

Adoii..letih tak hilang lagi disebabkan catering. hahaha..Dah rushing update entry.
ni hanya short entry ye..

untuk maklumat lanjut, sila tekan sini.


ok..bye!

Friday, March 9, 2012

MegaGiveAway by PenMerah.com


Assalamualaikum semua..akhirnya aku bebas daripada sekolah buat sementara..*cewaahh..ayat takleh blah tu..
Oh ye..Hari ni aku nk join GA dpd Penmerah.com.
Actually aku nak join Ga ni mase first day die publish iaitu 7 March dan mase tu ade seorang dah join
Dan kalau time tu aku join,sah2 aku ni tempat yang peserta yang kedua..hehe..jadi aku postpone dulu laa..sebab aku rase kalau pemenang guna incik random.org sah2 number 2 tak dapat..huahuahuahua..jgn marah hee..

Tak nak cakap banyak..nak join korang klik je banner ni ye..
Jom sama2 kita meriahkan GA ni..^_^






aku tag :




Tuesday, March 6, 2012

Yusry & Lisa ♥



Try watch this video pade sape2 yang belum tengok..sweet sangat diorang..






Lisa~
its from a song berjanji takkan berlalu pergi..
kasih pastikan bersemi nanti
mencipta sinar bahagia bersama...
aku kan buktikannya sehingga akhir nafasku nanti..

Yusry
i can't promise the world..
i cannot say that you will be happy forever with me or be upside down..
.....................................






~semoga bahagia sehingga akhir hayat.. :)



Saturday, March 3, 2012

Segmen Aku Ada Blog



Assalamualaikum semua.
Ape khabar?? sihat tak?
Tinggal sehari je lagi exam. Exam kimia dan add math..perghh!! memang berasap la nanti..hohoho




sedang membuka dashboard tadi,tibe kluar update entry sorang blogger ni.jadi aku pun join lerr..hihi..klik banner kat atas ye untuk maklumat lanjut..

  Nama samaran : Nur Happiness

  Nama blog : Nur Happiness


  Url blog : Http://nur-happiness.blogspot.com


  Usia blog : blog aku ni dah berusia 3 tahun ++ tak ingat..huahua..



oh ye..korang dah join contest? kalau blum jom la.. SINI
ok la..bye! :)

Contest Aku Suka Lagu Ni Kerana... By Nur Happiness & Nooral


Assalamualaikum..dengan izin Allah dapat jugak aku dan Nooral buat satu contest..first time ni tau..kihkihkih..
Entah macam mane lah ilham tu smpai kt kpale otak kitorang ni..huhu
ok2..ni cume simple contest..almaklumlah..baru berkesempatan nak buat..





  Syarat2 nye senang je..  :-


  • Pastikan anda seorang blogger.
  • Wajib follow blog aku dan Nooral untuk mengetahui perkembangan selanjutnya.
  • Buat satu entry yang bertajuk " Contest Aku Suka Lagu Ni Kerana... By Nur Happiness & Nooral ".
  • Letak banner kat atas ni dalam entry korang.

disebabkan aku disable right click,hangpa boleh ambik banner tu di sini yaa, SINI
  • Dalam entry korang tu,tulis SATU tajuk lagu yang memang korang minat dan kenapa?Contohnye macam ni..
Lagu yang paling aku suka lagu anak itik tokwi nyanyian atuk saya kerana.... 

         tulislah sebanyak mane yang korang nak..dan pastikan ianya menarik..


  • Contest ni bermula 3 Mac 2012- 15 Mac 2012.
  • Tinggalkan link korang di comment box aku atau Nooral.
  • Pemenang akan dipilih secara eksklusif oleh aku sendiri dan Nooral. Pemenang dipilih berdasarkan entry yang gempak,tertarik menarik kau memang da boom.
  • Jika penyertaan kurang dari 15 orang,maka secara automatiknye simple contest ni akan terbatal.
  • Hadiahnye ialah :

Tempat pertama

topup RM 15



Tempat Kedua

topup RM 10



Tempat Ketiga - Kelima

topup RM 5


harap korang support simple contest ni..selamat join dan terima kasih kerana sokong tak kire dari depan atau belakang..muehehehehe..







Sunday, February 26, 2012

Smart Tips #3 | Belajar Saat Akhir



hai..hai..hai..ape khabor semua?? sihat-sihat belake?
Dengar citer Lisa Surihani dah kahwin dengan Yusri..siape yang tak tahu lagi,angkat tangan??
Tahniah k.lisa..semoga bahagia sampai ke akhir hayat.. :)

Entry kali ni aku type sepantas yang kilat..*trettt!!! ayat kau salah!!
entry kali ni aku type sepantas kilat..*muehehehe..
sebabnye kejap lagi nak hantar adik aku gi open tournament netball.
aku jadi tukang sorak dan pengomen yang tegar..huhu..

Dah lame jugak rasenye tak update blog..
Kadang2 kehausan idea lerr..
Nak2 lagi otak aku tengah jem dok mkir pasal exam yang tinggal lagi 2 hari je..

disebabkan aku nak exam ni..aku nak share some tips yang mungkin korang boleh guna..
haih..kena copy paste lagi la..xde mase betul nak rewrite..maaf ye penulis original..nak cepat.. :)




TIPS BELAJAR LAST MINUTE...



1. Muhasabah diri. Ada orang yang mengharapkan gagal atau lulus, ada yang mengharapkan dapat A atau sebagainya. Tanya diri, sebenarnya mampu setakat mana. Jika anda berusaha saat akhir setakat mana gred yang anda dapat? Jika anda sudah tahu berapa anda dapat, anda kena menerimanya. Tetapi, kemungkinan anda dapat keptusan seperti diinginkan masih ada. Contohnya ada orang selalu gagal di sekolah dalam mata pelajaran Matematik Tambahan, tetapi dia berusaha saat akhir tanpa jemu dan akhirnya mendapat gred C. Hal ini memang selalu terjadi. Ada juga orang yang mendapat C, tapi apabila berusaha saat akhir mendapat A. Ini bukan cerita dongeng, yang penting gunakan saat akhir ini untuk


2. Jangan putus asa. Selagi kertas soalan belum dijawab, selagi itu masih ada masa untuk ulang kaji. Jika sudah hantar kertas jawapan, barulah habis segala usaha kecuali doa. Jangan sudah habis menjawab baru menyesal tidak menggunakan masa yang ada ini untuk ulang kaji. Sudah habis SPM nanti sudah tidak ada apa-apa untuk dibaca, jadi sementara masa masih ada ini baca sajalah apa yang ada.


3. Hapuskan tabiat tidur terlebih atau terkurang. Masa macam ni patutnya tidur pukul 12 tengah malam dan bangun pukul 6 pagi bersamaan 6 jam. Biasanya apabila tak faham akan terus tidur, sepatutnya tukar ke topik lain, jangan memaksa diri.


4. Sekat hiburan. Selepas SPM, semua orang akan ada masa 5 hingga 6 bulan bercuti. Buat apalah main game, dengar muzik, main Facebook, main internet dan tengok tv pada masa ini. Yakin dan percayalah, selepas SPM ramai yang tak tau nak buat apa. Oleh itu, sementara masa masih ada ini, gunakan masa untuk menghafal dan memahami pelajaran.


5. Jangan buat benda pelik. Biasanya waktu-waktu macam ini akan ada macam-macam benda pelik berlaku. Contohnya jangan makan makanan yang tidak biasa makan, kerana bimbang akan sakit perut. Ataupun tiba-tiba ingin bersukan, bimbang juga nanti akan tercedera. Jangan juga makan ubat tahan tidur dan pil-pil yang tak sepatutnya.


6. Ulangkaji soalan ramalan SPM. Perlu diingat bukan 100% tepat ramalan ini, tapi jika terdesak memang sangat membantu. Biasanya cikgu ada tajuk-tajuk yang mengikut pengalamannya akan keluar. Kalau soalan matematik itu buatlah latihan soalan tahun lepas sebab memang akan keluar soalan yang lebih kurang serupa.


7. Belajar bijak. Jika nak baca satu buku memang tak akan dapat faham semua. Sekurang-kurangnya tengok soalan apa yang biasa keluar dalam soalan tahun lepas dan nilai diri sama ada soalan ini boleh buat atau tak. Jika tak boleh buat, sila tumpukan kepada tajuk yang rasa-rasa boleh buat.


8. Buang rasa nak habis semua dan cepat. Masa saat akhir ini memang boleh baca buku sampai habis, tapi satu apa pun tak faham. Agak-agak lah, masa yang ada ini bacalah sikit-sikit, kalau nak masuk semua sekaligus takut satu pun tak faham. Sekurang-kurang separuh bab sempat baca, bolehlah jawab sekurang-kurangnya separuh soalan semasa SPM daripada tak tahu jawab langsung nanti.



itu sahaje rasenye.oklah..nak pergi tengok adik aku main..tata..bye!

Saturday, February 18, 2012

Entry Kotor | Korek Hidung | Baik dan Buruknya

Amaran!! Entry Kotor ! Kalau Dah Ade Tanda-tanda Nak Muntah Tu Cepat-cepat Tekan 'X'

kena tipu semua. jangan tekan huruf X tapi pangkah kat tab tu. muahahahahaha...





Haloo semua. Bertemu lagi kite. Update entry ni pun rushing. 
Hari ni seharian aku di UCSA sebab ade Seminar Skor A. Almaklumlah..nak menjadi pelajar cemerlang,pelbagai usehe yang wajar dilakukan.. *wahh!!baru habis dengar slot bm trus guna bahasa baku u. hehehe..

Then, lunch tadi makan Mcd. puas hati tp kalau dah perut melayu memang nak nasi jugak.hihi..

ok.stop!
Nak cerite pasal korek hidung ni. Sorry la agak kurang bersih entry aku ni tapi inilah kenyataan.
ngehngeh..
Ini fakta, memang rakyat malaysia ade korek hidung. Entah-entah abg-abg yang tengah bace entry sy ni mesti sambil korek hidung kan? hihihi..gurau je..jangan marah haa..
Memang aku bercadang nak update pasal perkara ni pun,search kat google dan keluarlah di blog abg sorang ni. Disebabkan aku malas nak memerah otak dan idea untuk type, aku copypaste je ape yang aku jmpe di blog brader ni.

Oh ye.jangan lupe lawat blog die ek.




Kan sunnah Rasulullah s.a.w tuuuu.. Sunnah ada mengatakan bahawa (lebih kurang gini la sabda baginda); "Bersihkanlah rongga hidungmu setiap kali kamu bangkit dari tidurmu. Sesungguhnya syaitan dan jin amat suka bergayutan di setiap bulu hidungmu yang kotor."


tengok sunnah kat atas tu?



Time tidur

Kita tak sedar beb dah berapa banyak habuk-habuk.. hama-hama.. debu-debu.. sawang labah-labah yang kecik-kecik tu.. serangga-serangga halus 'menyelinap' masuk ke dalam rongga hidung korang. Sentuh dengan jari pun tak rasa beb. Halus bebenor. Nak nak kalau bilik atau tempat tidur korang tu berhabuk macam stor kayu. Pergh! Maunya berkilo-kilo 'bijih' korang boleh keluarkan dari rongga hidung korang. Silap-silap korang leh 'kiok' time tidur sebab hidung tersumbat atau sesak pernafasan. Haha!


Kerja kat tempat-tempat yang berhabuk

Yang ni takleh nak sangkal la kan. Nama pun dah tempat berhabuk. Of koz la korang bakal menyedut udara yang penuh berhabuk dan berdebu. Dulu, semasa aku kerja di kilang besi Perwaja, maunya berkilo-kilo debu besi aku keluarkan dari rongga hidung aku beb. Bukan besar-besar debunya. Halus woooo.. Setiap tahun kena buat medical check-up. Kang tak pasal-pasal ada kanser payudara plak.. eh! Silap. Kanser paru-paru laaaa.. Haha!

Bagusnya korek hidung.

Sesetengah orang mungkin geli tengok orang korek hidung depan mata dia. Tapi diri sendiri tak plak rasa geli. Kehkehkeh. Tapi korek hidung ni bagus sebenarnya beb. Bagus kalau kena pada tempatnya la. Jangan la plak time orang makan, time tu la korang nak korek hidung. Kalau tak pinggan hinggap di muka, mungkin kapak melekat kat kepala korang. Haha!


Amalkan korek hidung selepas bangun tidur. Time mandi pun boleh. Siap boleh basuh lagi. Lagipun takde orang tengok atau nampak kita tengah 'stim' korek hidung kan.

Lelaki dan perempuan biasanya berbeza. Bab-bab tak senonoh ni kalau perempuan memang payah orang lelaki nak nampak depan mata. Mereka biasanya banyak cover jeeee.. Yelah. Cuba korang korek hidung depan awek korang. Maunya awek korang sound, "Oi tak senonohlah you ni korek hidung! Depan I pun you nak buat benda yang tak senonoh!"

Korang sound je balik, "Alaaa.. macam la you tu tak korek hidung. Ke you tu biarkan taik idung you menjadi 'bijih timah' dalam rongga idung you?" Dan teruskan aktiviti mengorek hidung korang sambil pejam mata. Tengok la awek korang tu respons apa.

Atau...

Korang sound je balik, "Alaaa you niii.. you tak sayang I ke? Nanti kalau I tak korek immediately, nanti hidung I tersumbat. I mati sesak nafas depan you, macam mana? You takkan nak biarkan?" Dan teruskan aktiviti mengorek hidung korang sambil pejam mata. Tengok la awek korang tu respons apa.

Ayat 'cover' dari awek korang mesti ada punyalah! Haha!

Tak bagus korek hidung.

Sebenarnya situasi kat atas tu benda yang tak bagus pun. Yelah. Tak senonoh aihhhh! Korek hidung depan orang plak. Yang ada satu perangai ni memang pengotor. Lepas korek, buang 'sisa-sisa kumbahan' dia tu kat tempat yang sepatutnya. Contohnya dalam rumah ke.. atas meja makan ke.. kat sofa ke.. atas seat motosikal ke.. dalam bekas air tempat korang mandi ke.. kat tempat pemegang escalator ke..


Kalau jenis yang macam ni, aku bagi hikmat penyepak tanpa banyangan je beb. Kihkihkih!

Aku nak tanya korang. Be honest la wei! Korang sehari korek hidung berapa kali? Kihkihkihkih! Cara bagus ke cara yang tak bagus? Kihkihkih!

Jadi.. moh ler kite ramei-ramei korek idong dengan cara yang berhemah! Yeahhh..!


Sumber: Korek Hidung: Bagus Dan Tak Bagus | Blog Aduka http://aduka5.blogspot.com/2011/09/korek-hidung-bagus-dan-tak-bagus.html#ixzz1mjbNmOE5
Under Creative Commons License: Attribution



Jangan marah saya ye abg. ok.tq. bye!

Friday, February 17, 2012

Rahsia Tahi Lalat


Lame betul tak update blog. Busy bangat kebelakangan ni. Hari sabtu minggu lepas aku gi merentas desa peringkat daerah di UIA, tapi malangnye aku lari dalam keadaan demam. So takde rekod la.. :P

Ok,tanpa melalut banyak hari ni aku nak share satu rahsia. Dok gode-gode internet ni tadi terserempak dengan benda alah ni. *tunggang langgang ayat bm. FAIL!! ngehngehngeh...
Sape yang bace je boleh tahu, lepas bace jangan bagi tahu orang lain sebab ni rahsia. Ok,bace sorok-sorok..jangan kasi orang sebelah nampak * dalam nada separuh berbisik..muehehehehe..




Rahsia Tahi Lalat

1. Tahi Lalat di kepala
  • Banyak fakir, bijak/kreatif dalam berfikir juga banyak pula berangan. Jauh perjalanannya (jasmani dan kerohaniannya). Banyak pula dugaan dan ujian yang diterimanya dalam mencapai sesuatu maksud dan cita-citanya.

2. Tahi lalat di ubun kepala
  • Kurang bersikap jujur dalam sesuatu perkara yang melibatkan emosi.
3. Tahi lalat di dahi
  • Ada halangan dalam siratulrahim. Orang (teman / saudara terdekat) yang melihatnya menyimpan rasa cemburu, irihati, tersembunyi rasa kebencian terhadapnya disebabkan dia ada kelebihan yang tersembunyi disebalik tahi lalatnya itu.
4. Tahi lalat di bulu kening kiri
  • Menjadikan dirinya ‘berseri’ dan menjadi daya tarikan mata pasangannya namun terselit keperitan di mana sering pula ia menemui kesusahan.
5. Tahi lalat di bulu kening kanan
  • Terkabul cita-cita dan maksudnya, cerdas dan cekap.
6. Tahi lalat di bawah mata
  • Seorang yang amat sensitif dan mudah tersentuh hati. Mudah menangis, baik budi, disayangi.
7. Tahi lalat di hidung
  • Mendatangkan penyakit resdung yang boleh menyebabkan selsema berpanjangan, sakit kepala, nafas berbau. Disukai ramai. Murah rezeki.
8. Tahi lalat di pipi kiri / kanan
  • Sekiranya membesar, ditakuti mendapat penyakit yang boleh memudaratkan tubuh. “Panas” dalam hubungan, dalam pergaulan. Dia sentiasa ingin ‘menang’ dalam percakapannya sekalipun pendapatnya salah. Mempunyai ego yang tinggi. Jadi daya tarikan tetapi ‘tegang’.
9. Tahi lalat di alur senyuman (smiling line)
  • Pemanis, daya tarikan menawan hati pasangannya. Rezekinya dipermudah dalam banyak perkara dia dapat apa yang dia hajati.
10. Tahi lalat di alur dagu
  • Perjalanan jasmani dan rohaninya sering terganggu, banyak halangan dalam mencapai hal-hal yang dihajatinya.
11. Tahi lalat di telinga
  • Seorang yang keras hati dan degil, tidak mahu dengar kata pendapat dan nasihat orang lain. Suka mendengar dan meminta nasihat tetapi sukar menerima.
12. Tahi lalat di tengkuk
  • Mudah mendapat gangguan ‘angin-jahat’, banyak halangan dalam hidup seperti masalah kesihatan, pergaulan dan kasih sayang. Fikiran sering kusut dan tidak tenteram, sukar tidor nyenyak. Mudah stress.
13. Tahi lalat di leher
  • Mudah mendapat jangkitan penyakit terutama kembong perut dan masalah lendir, kahak.
14. Tahi lalat di bahu kiri
  • Halangan rezeki, terhalang disebabkan sesuatu hal sedangkan peluang memperolehinya banyak. Tidak disukai ramai, dimusuhi ramai. Mudah didatangi angin-jahat. Mudah stress.
15. Tahi lalat di bahu kanan
  • Banyak tanggungan. Ada halangan dalam hubungan siratulrahim, kasih sayang dan pergaulan jadi terbatas. Di musuhi dan dicemburui hidupnya. Mendatangkan angin-jahat.
16. Tahi lalat di dada
  • Dia mudah mempercayai orang sedangkan pergaulannya, perniagaannya, kasih sayangnya mudah dia mendapat tipu daya dari orang-orang yang dikenalinya. Mereka sering mengambil kesempatan ke atas dirinya di atas kepentingan sendiri.
17. Tahi lalat di belakang badan
  • Kesihatannya terganggu terutama urat saraf, sakit di belikat, pinggang, pinggul, mudah dihinggapi angin-jahat. Banyak halangan hidup, fikiran sering kusut dan tidak tenteram. Mudah mendapat stress (tekanan).
18. Tahi lalat di bawah p********* (yang ni pun taknak cerita..hihi)
19. Tahi lalat di atas pusat
  • Tidak membawa apa-apa maksud tertentu.
20. Tahi lalat di bawah perut
  • Sering mendapat masalah kesihatan, kembong, masalah usus, buasir, boleh mendatangkan lemah nafsu syahwat, kurang air mani, mudah mendapat gangguan angin-jahat. Mudah mendapat stress (tekanan).
21. Tahi lalat di peha kiri atau kanan.
  • Ada halangan dan sekatan dalam kasih sayang, jodoh, halangan rezeki.
22. Tahi lalat di K**************** (consored) aku tak nak cerita..hihihi

23. Tahi lalat di betis
  • Samada tahi lalat berada di betis kiri mahupun di betis kanan, maksudnya adalah baik. Perjalanannya jauh, lagi jauh ia merantau lagi dipermudah dan diperbanyak rezekinya.
24. Tahi lalat di kaki
  • Menandakan seorang yang suka berjalan, bergaul dengan teman dan kawan. Sering resah tiap kali berada dirumah. Akan mencari pelbagai cara dan alasan untuk mencari hiburan mahupun peluang perniagaan diluar.
25. Tahi lalat di tangan kiri
  • Dipermudah rezekinya.
26. Tahi lalat di tangan kanan
  • Seorang yang pemurah (tidak kedekut) juga boros dalam berbelanja.
27. Tahi lalat di pinggang
  • Mudah mendapat sakit urat, sakit pinggang dan kembong perut.
28. Tahi lalat di alur garisan tengah tubuh
  • Mudah terkena sihir, orang sering dengki terhadapnya, sering mendapat musibah.
29. Tahi lalat atas bibir, di bibir
  • Seorang yang banyak cakap. Haruslah berhati-hati bila berkata-kata, ditakuti perkataan yang keluar ‘kasar’ hingga boleh mendatangkan ‘kesakitan’ pada yang mendengar. Tahi lalat di bibir, atas bibir baik bagi mereka yang pekerjaannya seperti peguam, pakar motivasi, guru.



Adoii..tak cukup pulak 30. Yang ke-30 tu korang cari lh sendiri ek tempat mane yang takde dalam list aku kasi ni..kuikuikui.. Just For Fun. Sharing Is Caring kan..

Credit : informasi.com

thx. bye!

Monday, February 6, 2012

Smart Tips #2 | Tips Suara Merdu



hai..hai..hai..pe habaq semua? semua ape habaq? huhu..
hari ni aku nak share tips yang mungkin berguna untuk anda semua.
Semua orang impikan suara merdu kan..kan..kan..

Ade yang dah merdu secara semula jadi..tu kelebihan yang Allah bagi.
yang belum nak merdu tu jom try tips ni..hehe


  • menjerit di dalam bekas yang berisi air.



tips menjaga suara yang korang boleh lakukan kat rumah :


  • meminum air suam

  • Selalu memakan makanan yang mengandungi kandungan air yang tinggi seperti buah-buahan

  • elakkan minum minuman berais dan bergas

  • kurangkan pengambilan minuman berkafein seperti kopi dan teh. Juga kurangkan pengambilan minuman yang mengandungi coklat ataupun coklat untuk dimakan

  • amalkan minum madu asli setiap pagi

  • amalkan meminum air asam jawa buatan sendiri

  • kurangkan memakan makanan berminyak atau bergoreng

  • jangan merokok






hihi..aku rase ni dah melencong dah ni..ok.
ni cara yang korang boleh buat sendiri kat rumah..budak darjah satu pun boleh buat..kuikuikui..

okay.dah ready semua??
Mari kita mulakan.

ambik dua biji limau nipis.
perahkan ke dalam cawan..
ok,dah?? tak jumpa limau nipis?? haa..gi pinjam dengan jiran sebelah tu..
----------
ok,dah pinjam?bagus..hihi..kita sambung.
pastu, tambahkan sikit garam dan kapur.
tambah pulak satu sudu madu asli.

kacau semua sebati dan minumlah sampai habis.
Insyaallah,dengan izinNya,suara korang akan sedap.
Semua di tanganNya.

selamat men"try"..
muehehehehe..bye!

Saturday, February 4, 2012

Mudahnya Seorang Wanita Masuk Ke Syurga


Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Apabila seseorang wanita melakukan solat lima waktu, puasa Ramadan, memelihara maruahnya, dan taat suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang kamu kehendaki.” (Riwayat )



Seroang wanita memang mudah masuk ke syurga berbanding lelaki. Ini kerana, jika seorang wanita itu betul-betul follow apa yang telah ditetapkan dalam agama islam. Syurga adalah tempatnya.
Berbanding dengan lelaki, banyak yang perlu ditanya sebelum masuk ke syurga, Allah akan tanya anak-anaknya, isteri-isterinya, berkenaan apa yang dibuat semasa hayatnya, jihadnya kemana dan semualah. Macam-macam lagi pertanyaan Allah.


Tetapi, wanita juga yang paling ramai di dalam neraka kerana solat yang dilakukan oleh seorang wanita itu kadangkala tidak mencegah dirinya daripada perkara keji dan mungkar, wanita juga antara yang suka berpuasa, tetapi puasanya hanya dapat lapar dan dahaga sahaja, tapi masih melakukan dosa-dosa, samaada dosa kecil atau besar.
Wanita antara yang susah menjaga maruahnya, masih membuka aurat, walaupun bertudung, tetapi tidak sangat mengikut tuntutan syarak dan wanita juga juga sering gagal memberi ketaatan kepada suaminya.
Bagaimana dengan menjaga maruah dan taatkan suami? Dua perkara ini lebih ramai yang gagal. Maruah diri tidak dijaga sewaktu keluar kerja. Pakaian yang mendedahkan aurat boleh membawa banyak dosa lain selepasnya. Pergaulan bebas juga boleh membawa kepada dosa mulut, mata dan telinga.
Mengenai mentaati suami, realitinya isteri paling ramai gagal memberi ketaatan kepada suaminya. Perintah suami mudah disanggah isteri dan kehendaknya saja yang dipakai. Layakkah mereka itu masuk syurga dalam keadaan itu?
Insaflah wahai wanita yang bergelar isteri. Jangan jadikan diri anda sebagai orang yang pertama masuk ke dalam neraka.
Semoga segala amalan yang kita lakukan diterima oleh Allah.






credit : Islamituindah

sekadar berkongsi dengan kaum adam dan hawa di dunia.. :)

Friday, February 3, 2012

Contest I Love Being Awesome


hai.hei,hui.hoi.hii semua. Ape kabor? sihat tak ni?
bile dah jadi spm candidate ni memang semuanye berubah. Betul ke tidak?
sebabnye semakin hari makin busy aku. hohoho.
jadual aku bile hari sekolah *sekolah,netball,buat hwork,tido*
woo..memang letih. ni pun baru training 4 hari netball pinggang aku dh lebam-lebam sebab over sangat.
kuikuikui..

jadi,bile dapat online ni terpakse menghadkan mase untuk buat macam-macam.
nak update pun terhad masenye.
omomomo..
ok.tanpa membuang waktu yang begitu berharga dalam keidupan kita di dunia yang penuh pancaroba ini *ceiitt,ayat gramatis gile kot
aku di invite untuk join contest ni..



senang je..ape kate korang klik je banner kat atas tu untuk matlumat lanjut.
contest sampai 29 februari. cepat tau.. ;)




p/s : sape yang pergi seminar dekat auditorium UCSA agkt tangan????hihi



ok.bye!

Sunday, January 29, 2012

Top 10 All-Inclusive Beach Resorts

dok tengah membelek-belek yahoo tadi, *eh?boleh belek ek..waw! dasyat..kihkih.* tibe-tibe la terjumpe ni.
Jadi aku nak share dengan korang la. Manelah tahu ade nak jadikan tempat honeymoon bile dah kawin nanti.. *gatal tau u ni. Macam ade yang nak kena tampar je. ^_^




1. La Blanc Spa Resort, Cancun, Mexico

best for romantics,spa lovers
260 bilik yang dilengkapi dengan sentuhan yang disesuaikan seperti menu bantal (aku tak tahu ape benda) danaromaterapi dalam bilik, lengkap dengan perkhidmatan butler 24-jam. Tiga kolam renang (duadengan berenang-up *berenang ke atas kot..kihkihkih.., bar pandangan lautan), hiburan malam, lapan restoran dan bar, pusatkecergasan (dengan sesi latihan peribadi termasuk), dan Zen ilham Le Blanc Spa dipenuhidengan aktiviti-aktiviti seperti demo selam skuba , bola tampar pantai, dan yoga. Tinggal tigamalam atau lebih untuk penggunaan percuma kemudahan hidroterapi spa, urutan, dan kreditresort sehingga $ 1,500. Musim tinggi kadar daripada $ 406 setiap orang dewasa, satu malam;www.leblancsparesort.com.









2. Sandals Emerald Bay, Great Exuma, Bahamas

best for : golfer, romantics
Set regangan satu satu-batu pantai indah putih-pasir di Grand Exuma, berbuih Emerald Bay, ini2010 memulakan kerjaya Sandals Resort (dahulunya satu Four Seasons) mempunyai 1 depan lautan Greg Norman direka kejohanan kursus golf, marina, dan satu Lane MerahSpa. Harta 249-​​bilik sprawls lebih 500 ekar tropika dan ciri-ciri tiga kolam renang, tujuh restoran, enamgelanggang tenis, dan persembahan komprehensif sukan air seperti snorkeling dan menyelam.Top-peringkat suite dilengkapi dengan butlers peribadi, untuk boot. Semua-termasuk kadar yang agak komprehensif, tetapi ambil perhatian bahawa yuran hijau, dalam slip marina, dan rawatanspa tambahan. Musim tinggi kadar daripada $ 835 setiap orang dewasa, satu malam;www.sandals.com.








3. Club Med Sandpiper Bay, Port Sand Lucie, Florida

best for : families, fitness buffs, golfers, spa lovers
Club Med 307-bilik Florida kota kara menawarkan melarikan diri yang mesra keluarga toutinggolf, tenis, dan akademi kecergasan yang diterajui oleh pengajar pro, ditambah dengan programkanak-kanak terkemuka dengan nurseri perkhidmatan penuh, taman air, sarkas sekolah, dan banyak lagi. Terbenam di tebing berpasir Sungai St Lucie perdana untuk berkayak, belayar, ataupengayuh-berasrama, manakala pantai Lautan Atlantik ini hanya 20 minit perjalanan. Segar daripengubahsuaian yang $ 28 juta, lihat juga, untuk pertama L'Occitane Spa di Amerika Syarikat,baru bulan ini (rawatan spa nota tambahan). Kadar musim tinggi dari $ 220 setiap orang dewasa, setiap hari; sandpiperbay.clubmed.us.







4. Travaasa Hana, Maui, Hawaii

best for : romantics, spa lovers
Dahulu Hotel ikon Hana-Maui, Travaasa rustically romantis Hana telah dijenamakan semulapada bulan Jun, dan menawarkan 70 kotej kelas dan suite dengan lanais swasta (dengan tabswasta panas), bertenggek di atas hal berpura-pura lushly landskap di sepanjang pantai timurterpencil Maui. Menjangkakan persembahan yang inklusif seperti pengangkutan untuk HamoaBeach, yoga, berbasikal dan gelanggang, bersama-sama dengan Lei yang lebih unik, hula, danpelajaran gitar kecil. Kredit resort $ 125 setiap hari, termasuk dalam kadar terbaik ditebus untukrawatan di spa yang menghadap Hana Bay (jangan lepaskan pusaran air lava-batu). Kadarmusim tinggi dari $ 499 setiap orang dewasa, satu malam; www.travaasa.com / hana.







5. Beaches Turks & Caicos, Providenciales, Turks & Caicos

best for : families
Ini 615 bilik besar-besaran termasuk Caribbean resort dilengkapi dengan benda asing yang murah hati, tempat utama pada cantik Grace Bay, dan rombongan ciri-ciri yang mesra keluarga.Mengharapkan banyak tawaran tanah dan air, termasuk snorkeling dan skuba bersiar-siar,taman air, aktiviti dan pertunjukan Sesame Street bertemakan kem kanak-kanak dan remajapengaturcaraan dan Tween mesra. Suite Mesra-keluarga (unit Village Itali di kalangan plushest)datang lengkap dengan bilik tidur tuan dan tempat penginapan katil bertingkat untukseperindukan, manakala 16 restoran yang mengejutkan, 12 bar, dan 6 kolam renangmemastikan pengalaman untuk memenuhi semua selera. Musim tinggi kadar daripada $ 680setiap orang dewasa, satu malam; www.beaches.com.








6. Excellence Punta Cana, Punta Cana, Dominican Republic

best for : romantics
Ini dewasa sahaja, semua-suite resort dibentangkan pada yg mengelamun, kelapa-putus-putuspantai Caribbean dengan seni bina penjajah gaya klasik, dua kolam renang besar, pusat kecergasan terkemuka dan spa (megah kawasan hidroterapi baru), lapan tiada dalam-restoran-restoran yang diperlukan, beberapa bar, kasino dan kelab malam, plus, jadual pemurah aktiviti.Daftar untuk snorkeling, skuba, atau polo air, atau mengasah kemahiran anda ditetapkandengan Sepanyol, menari, atau pelajaran memasak. 452 suite yang datang dengan balkoni peribadi atau teres dan tab whirlpool jetted; berbelanja besar pada satu dengan teres atas bumbung untuk pengasingan penuh. Kadar musim tinggi dari $ 224 setiap orang dewasa, satu malam; www.excellence-resorts.com.








7. Couples Tower Isle, Ocho Rios, Jamaica

best for : golfers, romantics, seclusion seekers
Segar dari makeover menyapu $ 35 juta, resort ini hanya pasangan termasyhur (sekali bermainuntuk '50s Hollywood glitterati) mempamerkan art-deco exteriors dan 226 bilik retro-chic. Kadartermasuk akses kepada enam restoran-restoran, empat bar, tiga kolam renang, pantaiperkhidmatan butler, gelanggang tenis, pusat kecergasan, spa Zen ilham, yang lebih daripada mencukupi sukan air (termasuk snorkeling terumbu, air-ski, dan scuba), dan juga peribadi pulau.Golfers akan senang dalam pusingan percuma di kursus kejohanan berhampiran, manakalatambahan khas termasuk pelayaran matahari terbenam catamaran atau lawatan ke indah DunnRiver Falls. Musim tinggi kadar daripada $ 350 setiap orang dewasa, satu malam; couples.com/ menara-pulau kecil.








8. Cayo Espanto, Ambergris Caye, Belize

best for : romantics, seclusion seekers
Tidak lebih daripada 18 tetamu arif menginap di satu-satu masa ini berundur eksklusif swastapulau, dengan hanya tujuh villa megah peribadi kolam-fronted Caribbean dok swasta, iPad 2loaners, dan tanpa cela perkhidmatan butler on-call. Satu superlatif lebih-air banglo mempunyailantai kaca pandangan ikan berpusar di bawah (tempat kolam). Makanan gourmet harian adatdisesuaikan dengan keutamaan tetamu, manakala aktiviti menggabungkan terbang bertaraf dunia memancing, kayak laut, belayar, dan banyak lagi. Adakah tack pada persiaran snorkelingterumbu, dengan harta yang terletak hanya beberapa minit dari terumbu dunia kedua terpanjang (bayaran tambahan dikenakan). Kadar musim tinggi dari $ 698 setiap orang dewasa, satu malam; www.aprivateisland.com.








9. Banyan Tree Vabbinfaru, Vabbinfaru, The Maldives

best for : romantics, seclusion seekers, spa lovers
Untuk keping yang indah syurga laluan off-the-dipukul, membuat jalan bagi 48-villa Maldives'Banyan Tree Vabbinfaru, yang terletak di pantai pasir putih talkum pulau Vabbinfaru. VillaThatched-bumbung tout pemandangan Lautan Hindi, kayu jati bertiang empat katil, dan taman-taman bertembok swasta dengan pancuran dan tab luar jetted. Aktiviti semua-termasuk terdiridaripada pusat kecergasan, ilmu bintang, dan sesi pendidikan (termasuk akhbar harian ikan pari dan penyusuan penyu) di makmal marin di tapak. Sukan air, persembahan dari kanukatamaran dan ski air papan bangun tambahan disediakan (dengan kos tambahan). Upgradepakej Spa Indulgence juga membolehkan rawatan harian dalam Spa-pemenang anugerahBanyan Tree mereka. Musim kadar-musim tinggi daripada $ 1,020 setiap orang dewasa, satu malam; www.banyantree.com.









10. Southern Ocean Lodge, Kangaroo Island, Australia

best for : foodies, romantics, spa lovers
21-suite eksklusif menyerahkan rasuk julur di sepanjang tebing yang terpencil, mengesanpesisiran pantai yang lasak Kangaroo Island - rantau yang popular dianggap sebagai AustraliaGalapagos. Bilik mewah memiliki Lautan menghadap Selatan lantai ke siling dan swasta teresluar. Pencinta makanan kegembiraan dalam daya penggemar makanan dan minuman resort,berlabuh pada makanan laut melimpah-ruah di pulau ini, produk susu kambing biri-biri, dan madu, manakala pencinta spa boleh menempah à la carte rawatan mengetengahkan teknik urutOrang Asli yang diselitkan dengan bahan-bahan tempatan seperti tanah liat merah jambu dankayu putih. Kadar termasuk memperkayakan pengalaman pulau seperti singa laut dan kanggarupertemuan atau lawatan berpandu ke tempat tujuan tarikan semula jadi. Kadar musim tinggi dari$ 1.028 setiap orang dewasa, satu malam; www.southernoceanlodge.com.au.




tu aje lah yang aku nak share dengan hangpa semua. kalau ade bahase melayu yang kurang difahami,aku minta maap. Bukan salah aku,salah google translate tu. Sape suruh translate tak betui.. *muehehehe..ade nak kena tumbuk ni.



kbai!





 
Copyright reserved by Farhana Animin. Designed by Amanina.